KEMOTERAPIJA III dio



NUSPOJAVE KEMOTERAPIJE

Osim na tumorske, kemoterapija djeluje i na zdrave stanice u organizmu, osobito na one koje se najbrže dijele. Pa tako kemoterapija napada i stanice sluznice probavnog trakta, koštane srži, spolne stanice i stanice korijena kose, te uzrokuje nuspojave.

Opće nuspojave, s obzirom na vrijeme javljanja, dijelimo na akutne (za vrijeme kemoterapije i još nekoliko sljedećih dana) i kronične (mogu trajati cijelo razdoblje liječenja kemoterapijom). Moguće su i kasne odnosno trajne posljedice liječenja kemoterapijom.
Akutne su: mučnina, povraćanje, povišena temperatura, bolovi, alergijske reakcije. Akutne nuspojave se mogu pojaviti još za vrijeme primanja kemoterapije pa čak do 24 sata poslije, a obično prestaju za nekoliko dana.

Nekoliko dana do nekoliko tjedana nakon primjene citostatika, mogu se javiti kronične nuspojave kao posljedica oštećenja zdravih stanica u organizmu. To je, prije svega, oštećenje koštane srži s umorom i općom slabosti, sklonost infekcijama i krvarenju. Najčešće nuspojave vezane uz probavni sustav jesu: upala sluznice usne šupljine (stomatitis ili mukozitis) s ranicama u ustima, upala sluznice jednjaka, želuca i crijeva, bolovi u trbuhu, proljev, zatvor. Gubitak kose je česta nuspojava kemoterapije. Ove nuspojave, javljaju se nekoliko dana ili tjedana nakon primanja prvog ciklusa terapije ili tek na polovici liječenja, a prestaju neko vrijeme po završetku liječenja.

Trajne posljedice kemoterapije mogu se javiti još za vrijeme liječenja kao i kasnije. Moguć je trajni učinak na plodnost. Kemoterapija trajno oslabljuje naš imunitet. Citostatici djeluju i na zdrave stanice u organizmu, pa na njih mogu imati kancerogeni učinak. Rizik nastanka sekundarnog tumora ovisi o vrsti i dozi citostatika ali i o predispozicijama pacijenta (genske sklonosti, dob itd.). Kao sekundarni tumori se najčešće pojavljuju nelimfatična leukemija, karcinom mokraćnog mjehura i sarkom na kostima.

 Popratne pojave kemoterapije mogu biti neugodne, ali se uvijek moraju promatrati naspram koristi – uništavanje tumorskih stanica. Na kemoterapiju pokušajte gledati kao na liječenje i na citostatike kao na lijek. Neke nuspojave mogu se predvidjeti i postoje djelotvorni lijekovi kojima se mogu ublažiti ili otkloniti. Najčešće se koriste lijekovi protiv mučnine i povraćanja (antiemetici), u obliku injekcija, čepića ili tableta, te tzv. faktori rasta, specijalne bjelančevine koje se normalno stvaraju u tijelu, a danas se proizvode u laboratoriju: granulocitni faktor rasta potiče stvaranje leukocita i time smanjuje rizik od infekcije, a drugi faktor rasta - eritropoetin potiče stvaranje eritrocita, čime ublažava simptome slabokrvnosti i potrebu za transfuzijama krvi.

Ponekad pacijenti misle da kemoterapija nije efikasna ako nemaju nuspojava ili, ako imaju nuspojave, da je kemoterapija djelotvornija. To je potpuno netočno, jer nuspojave jako variraju od osobe do osobe i od lijeka do lijeka, i uopće nisu znak da li su citostatici djelotvorni ili ne.
Psihičko zdravlje pacijenta je za vrijeme kemoterapije vrlo važno. Strah od bolesti, neugoda koju prouzrokuje kemoterapija i drugi privatni problemi s kojima se moramo nositi, utječu negativno na našu psihu. Stalna zabrinutost ili depresija čine naš organizam još slabijim, pa su i nuspojave izraženije. Zato je važno da o svemu pričate s nekim iz obitelji, prijateljima ili potražite psihološku pomoć. S druge strane morate svog onkologa obavijestiti o nuspojavama koje imate kako bi se one mogle ublažiti.

 Oštećenje funkcije spolnih žlijezda

Uobičajena nuspojava kemoterapije u mlađih žena je promjena u menstrualnom ciklusu. Moguća je pojava preuranjene menopauze i neplodnost. Određene vrste kemoterapije to izazivaju u većoj mjeri a neke u manjoj. Što je žena koja prima kemoterapiju starija, to je veća vjerojatnost pojave menopauze i neplodnosti. Ove pojave mogu dovesti i do rapidnog propadanja kostiju – osteoporoze. Kako bi se prevenirala ili izliječila osteoporoza, mogu se uzimati lijekovi, o tome će biti riječi u drugom postu.

Ako još želite djecu a zbog bolesti morate primati kemoterapiju, razgovarajte o tome sa svojim onkologom. Iako se kod mlađih žena, nakon završetka terapija, povrati funkcioniranje jajnika, postoji i mogućnost trajnog oštećenja, ali samo kod nekih citostatika. Takve ne željene, trajne posljedice moguće je spriječiti određenim hormonskim terapijama.

Tijekom kemoterapije ne biste smjeli zatrudnjeti. U prvom tromjesečju trudnoće, kemoterapija može naštetiti plodu. Zbog toga je važno da žene koje još nisu prošle menopauzu, a seksualno su aktivne, koriste metode za kontrolu začeća (kondom ili dijafragma). Nakon završetka terapije nema kontraindikacija za trudnoću, ali tijekom primanja kemoterapije je trudnoća vrlo rizična.

Oštećenje koštane srži

U koštanoj srži se nalaze matične stanice svih glavnih krvnih stanica (leukociti, eritrociti i trombociti). Stanice koštane srži se brzo dijele i zato su vrlo pogodne za djelovanje citostatika. Nažalost skoro svaki kemoterapijski lijek izaziva supresiju koštane srži, što rezultira niskim vrijednostima staničnih elemenata u krvi tj. leukopenijom, trombocitopenijom, anemijom i granulocitopenijom. Jednom tjedno treba kontrolirati krvnu sliku kako bi se na vrijeme poduzele određene mjere ako dođe do izrazitijeg smanjenja broja stanica u krvi. Krvna slika najizrazitije slabi između drugog i trećeg tjedna nakon kemoterapije, a potom se brzo oporavlja. Izraženija je samo kod nekih osoba i češća kod bolesnica koje su primile velik broj kemoterapija. Daljnja kemoterapija ne smije se primiti prije oporavka krvne slike.

 Anemija: Smanjuje se stvaranje eritrocita u koštanoj srži uz posljedično smanjenje u krvi. Eritrociti prenose kisik pa se njihov nedostatak manifestira kao umor, slabost, kratak dah, glavobolja i sl. U slučaju izrazitog manjka potrebna je transfuzija, ali vrlo rijetko. Ako otprije ne postoji manjak željeza, preparati željeza neće pomoći i nema potrebe uzimati ih.
Leukocitopenija: Povećava sklonost organizma  infekcijama zbog smanjenog broja leukocita u krvi – bijelih krvnih stanica imunološkog sustava. Najčešći izvor infekcije su prehlađene osobe s kojima pacijent dolazi u kontakt i bakterije koje se normalno nalaze na tijelu, a koje oslabljeni organizam ne može svladati kao inače. U slučaju izrazitog pada mogu se dati lijekovi koji potiču stvaranje leukocita u koštanoj srži.
Neutropenija ili granulocitopenija : Riječ je o smanjenju broja neutrofila (granulocita). Neutrofili predstavljaju glavnu obranu organizma od bakterijskih i gljivičnih infekcija.  Ako je izrazita, jako povećava rizik i težinu bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Kako si pomoći?
Često prati ruke i dobro se oprati nakon velike nužde. Kupati se ili tuširati svakodnevno i brisati nježnim ručnicima. Njegovati usnu šupljinu. Ne rezati kožicu oko noktiju. Nositi zaštitne rukavice tijekom čišćenja, vrtlarenja i sl. Čuvati se ozljeda. Izbjegavati osobe od kojih se može zaraziti, mjesta krcata ljudima, osobito zatvorene prostore, kontakt sa životinjama i njihovim nastambama i ustajalom vodom. Ne jesti sirovo meso, ribu, morske plodove ili jaja. Voditi računa o uravnoteženoj prehrani, jesti dosta svježeg povrća i voća. Konzumirati bobičasto voće poput aronije i  borovnice. Ne cijepiti se bez savjeta s liječnikom. Javiti se liječniku u slučaju nekih od sljedećih simptoma: temperatura veća od 38°C, tresavica, znojenje; učestalo i otežano mokrenje ili pečenje kod mokrenja; jači kašalj ili grlobolja; iscjedak iz rodnice; otok, crvenilo i napetost oko rane ili bilo gdje na tijelu; bol ili pritisak u području sinusa ili uha; glavobolja.

Problemi zgrušavanja krvi - trombocitopenija

Dolazi i do smanjena stvaranja trombocita u koštanoj srži i posljedično njihova broja u krvi. Posljedica je sklonost krvarenju. Izuzetno rijetko padaju na vrlo niske vrijednosti kad je potrebna transfuzija. Liječniku se treba javiti ako se primijeti neki od sljedećih znakova: modrice, crvene točkice po koži, ružičasta ili crvena mokraća, crna ili krvava stolica, krvarenje iz desni ili nosa, krvarenje iz rodnice ili dugotrajna i obilna menstruacija, glavobolja ili smetnje vida te osjećaj topline ili vrućine u ruci ili nozi.

 Kako si pomoći?
Ne uzimati lijekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (Andol, Aspirin i sl.) i alkoholna pića, koristiti mekane četkice za zube, ne ispuhivati nos suviše energično i paziti se ozljeda. Matični sok od aronije prirodno podiže trombocite.

 Toksični učinak na unutarnje organe

Toksičan učinak na organe je specifična nuspojava i ovisi o vrsti citostatika tako je npr. oštećenje srca vezano uz antracikline, jetre - lomustin, L-asparaginaza, pluća - bleomicin, busulfan, mokraćnih organa - cisplatin, ifosfamid i sluha - cisplatin.

Srčani poremećaji mogu varirati od prolaznih promjena na EKG-u do zatajenja srca. Ovaj problem je izraženiji kod srčanih bolesnika. Za vrijeme liječenja je potrebno kontrolirati funkciju srca.  U nekih pacijenata oštećenja srca sporo se razvijaju, simptomi uopće nisu vidljivi ili pak se počinju javljati mjesecima ili godinama nakon liječenja.

Stupnjevi oštećenja bubrega mogu biti različiti od povećanja vrijednosti kreatinina do ireverzibilnih oštećenja koja zahtijevaju dijalizu. Neke vrste citostatika mogu osim na bubrege toksično djelovati i na mjehur pa je, ako ih se prima, potrebno prije svake kemoterapije skupljati mokraću kroz 24 sata te napraviti mokraćne i krvne testove kojima se kontrolira bubrežna funkcija.

Kako si pomoći?
Nakon primanja obojenih lijekova i mokraća će biti obojena dok se lijek izlučuje iz organizma, što je normalno. Uvijek, a osobito nakon kemoterapije, treba piti što više tekućine. Liječnika treba obavijestiti ako se osjeti bol ili pečenje kod mokrenja, učestalo mokrenje ili vidne primjese krvi u mokraći. Pacijent sam može smanjiti tjelesno opterećenje, zdravo se hraniti i ukoliko je moguće lagano vježbati. Svježe voće i povrće ima određeni detoksičan učinak što može smanjiti nuspojavu kemoterapije, zato je svježa prehrana važna i ubiti nema namirnice koju ne biste smjeli jesti. Ciklu, mrkvu i bobičasto voće poput aronije i brusnice biste svakako trebali imati na jelovniku, mada neki tvrde da citrusi smanjuju djelovanje terapije,  osobno to ne mogu potvrditi niti negirati. Postoje lijekovi s kojima se ne preporuča jesti/piti grejp i gospinu travu. No budite oprezni s pripravcima (ekstrakti, tablete i sl) za detoksikaciju da ne bi umanjili učinak terapije na tumor. Svakako preporučujem da pažljivo pročitate uputu o lijeku i upitate liječnika i/ili medicinsku sestru za eventualna ograničenja u prehrani.

Mučnina i povraćanje

To su najčešće neželjene posljedice kemoterapije. Pojavljuju se zbog stimulacije receptora za povraćanje u središnjem živčanom sustavu i probavnom sustavu. Tegobe su obično kratkotrajne, a mogu se javiti odmah nakon ili još za vrijeme primanja kemoterapije pa čak i još 24 sata poslije. Iako većina citostatika uzrokuje mučninu i povraćanje, to svojstvo nije kod svih jednako izraženo. Emetogeni je učinak, dakle sklonost izazivanja mučnine i povraćanja, najizraženiji kod cisplatina, a nešto manje kod ciklofosfamida i karboplatina. Osim vrste lijeka veliku ulogu igra i sam pacijent, pa tako žene, mladi i ljudi skloniji bolesti putovanja kao i oni koji su prijašnju kemoterapiju loše podnosili, imaju veću sklonost ovoj nuspojavi.
Danas postoje mnogi lijekovi kojima se mogu ukloniti ili znatno smanjiti, pa ako osjetite ovu nuspojavu o tome obavijestite svog liječnika. Od medikamente terapije na raspolaganju nam je nekoliko skupina lijekova. Njihovo se djelovanje temelji na kočenju refleksa povraćanja djelovanjem na različite neurotransmiterske putove prijenosa pobudnih podražaja. Kod povraćanja je učinkovitije uzeti čepić umjesto tablete, a kod izrazitijih tegoba može i u injekciji.

Kako si pomoći?
 -   Piti mnogo tekućine, često, u malim obrocima. Piti barem jedan sat prije ili poslije obroka, a ne uz obrok. Piti biljne čajeve, zeleni čaj, crveni čaj itd., hladne i nezaslađene voćne sokove, a ne gazirane.
-   Jesti i piti polagano. Jesti više manjih obroka.
- Izbjegavati toplu hranu zbog jačeg mirisa i okusa, slatku, masnu, prženu i jače začinjenu hranu.
-   Dobro sažvakati hranu da bi se olakšala probava. Prije kemoterapije uzeti lagani obrok, a ako mučnina nastupa već tijekom kemoterapije, izbjegavati hranu sat prije terapije.
-    Poslije obroka se odmarati, ali ne leći barem dva sata nakon obroka.
-  Ako je najizraženija jutarnja mučnina, pojesti suhu hranu prije ustajanja, npr. žitarice, tost i sl.
-  Uzeti tvrdi bombon ili pepermint (ako nema problema sa sluznicom usne šupljine).
-  Ne nositi odjeću koja sapinje trbuh. Uz osjećaj mučnine disati duboko i polako.
-  Izbjegavati mirise koji smetaju, ne se zadržavati u kuhinji gdje se priprema hrana.
-  Okupirati pažnju gledanjem televizora, razgovorom, slušanjem glazbe i sl.

Ispadanje kose

Kosa obično ispadne za nekoliko tjedana od početka kemoterapije, prije ispadanja može se osjetiti nelagoda u korijenu kose. Najčešće opsežnije ispada nakon pranja. Zapravo, mogu se gubiti dlačice po cijelom tijelu, čak i obrve i trepavice. Nakon završetka kemoterapije kosa ponovno naraste, katkad drukčije boje ili kvalitete.

Kako si pomoći?
 Prije ispadanja kose, dakle najbolje prije prve kemoterapije, kratko se ošišati a za njegu koristiti blage šampone, nježne četke i kosu ne sušiti vrućim zrakom, jer se tako odgađa vrijeme ispadanja. Obratiti se obiteljskom liječniku koji će izdati potvrdu o potrebi vlasulje (HZZO temeljem te potvrde pokriva veći dio cijene). Možete koristiti kapu, šešir ili maramu, u početku čete sami sebi biti strani bez kose no s vremenom se možete naviknuti na privremeni izgled. Vlasulje se peru u mlakoj vodi posebnim šamponima i regeneratorima, koje možete nabaviti u istoj prodavaonici gdje i vlasulju. Nakon pranja ju dobro isperite u hladnoj vodi, osušite ručnikom i ostavite na zraku da se do kraja osuši. Nemojte ju sušiti na grijaćim tijelima ili frizirati mokru, niti četkati običnom četkom već samo sa  anti elektrostatskom četkom.

Proljev i zatvor

Tretmani i lijekovi u liječenju karcinoma mogu utjecati na to da češće imate stolicu i da postane mekanija - proljev. Ako proljev nije pod kontrolom, može utjecati na smanjivanje tjelesne težine, manjak tekućine, slab tek i osjećaj slabosti. Ako traje dulje od 24 sata ili se jave bolovi i grčevi u trbuhu, treba se javiti liječniku. U ozbiljnijim slučajevima daju se lijekovi protiv proljeva i/ili infuzije.
S druge strane lijekovi protiv bolova, promjena prehrambenih navika i smanjena tjelesna aktivnost utječu na to da imate rjeđe stolicu – zatvor. Zatvor se liječi laksativima, na tržištu ima mnogo bezreceptnih laksativa koji se rabe ako niste imali stolicu dulje od tri dana, a prije uporabe se javiti svome liječniku za savjet.

Kako si pomoći?
 Ako imate proljev izbjegavajte vruću ili hladnu hranu, slatko, masno, jake začine i mlijeko kao i svježe voće i povrće, no voćni sokovi su dopušteni. Treba piti što više čaja, jesti više manjih i laganijih obroka koji ne sadržavaju mnogo vlakana (npr. riža, bijeli kruh, svježi posni sir, jogurt, kuhani krumpir, pire, kuhano bijelo meso ili ribu) i banane za nadoknadu kalija. Za nadoknadu kalija je također preporučljiva povrtna juha. . Zbog sadržaja tanina, pektina i lignina, rogačevo brašno djeluje na suzbijanje i ublažavanje mučnine i proljeva. Tanini rogača djeluju adstringentno na sluznicu crijeva, vežu toksine i bakterije te inaktiviraju coli bakterije, što smanjuje otok i upalu sluznice. Ljuskice indijskog trputca su također prirodno sredstvo protiv proljeva.

Ako imate zatvor morate jesti hranu bogatu vlaknima npr. sirove žitarice, kokice, grah i ostale mahunarke, svježe voće i povrće. Treba se kretati i lagano vježbati te piti puno tekućine, konzumirati i toplu tekućinu. Pokušajte svaki dan jesti u isto vrijeme i imati stolicu u isto vrijeme.

 Osobno sam nakon terapije uvijek jela kaki ili japansku jabuku koja je poznata po tome što uravnotežuje probavu, u zimskim i jesenskim mjesecima je lako nabavljiva u prehrambenim trgovinama. Dobre bakterije, točnije probiotici i prebiotici mogu pomoći u oporavku crijevne flore

Alergijska reakcija

Citostatici mogu uzrokovati alergijsku reakciju, koja se pojavi najčešće unutar jednog sata od početka primanja terapije. Da bi se ovo izbjeglo kemoterapiji prethodi premedikacija i pacijent je za vrijeme primanja rizične terapije (paklitaksel, bloemicin, cisplatin) pod nadzorom medicinske sestre s specijalistom onkologije u blizini.

 Problemi s desnima i usnom šupljinom – stomatitis, mukozitis i suhoća usta

Mukozitis je upala mukoznih membrana u ustima. Očituje se simptomima kao što su crvenilo, pečenje i ulkusi po cijelim ustima. Stomatitis je upala tkiva u ustima( jezik, krov i dno usne šupljine). Ova definicija uključuje unutar sebe i upalu membrana ali se ne zadržava samo u njima već prodire dublje u tkivo. Prve promjene mogu se očekivat 2 – 4 tjedna nakon primljene prve doze kemoterapije. Može doći i do upale sluznice usne šupljine i ždrijela koji su bolni i ranjivi, mogu krvariti ili pak biti suhi i osjetljivi. Češća je kod bolesnica koje zbog mučnine ne jedu poslije kemoterapije. Oštećena sluznica može se inficirati bakterijama inače prisutnima u ustima ili gljivicama.

Kako si pomoći?
Važno je posebnu pažnju posvetiti higijeni usne šupljine. Usta možete ispirati otopinom sode bikarbone (jedna žličica na litru vode), ili čajem od kadulje. Najbolje je koristiti dječje proizvode za njegu zuba (zubna pasta i vodica za usta). Liječnik obiteljske med. može prepisati koncentrirani gel koji ublažava nadraženost sluznice. Izbjegavati vruću ili jače začinjenu hranu, kiselu hranu ili sokove te grubu i tvrdu hranu.  Kad su Vam usta ili jednjak jako osjetljivi jedite pirjanu hranu ili pijte kroz slamku miksanu hranu. Važno je pripaziti na temperaturu hrane i napitaka, da ne bude niti vruće niti hladno. Ako su usta suha, piti što više tekućine, često i pomalo ili uzeti tvrde bombone, bez šećera.

Učinak na kožu i nokte

 Mogući su crvenilo, svrbež, suhoća i povećana osjetljivosti na sunce. Nokti mogu postati tamniji, žućkasti ili pak lomljivi. Vena kroz koju se prima kemoterapija može duž svog toka postati tamna ili tvrda, što je posljedica djelovanja citostatika. Da bi se žile zaštitile od toksičnog djelovanja, nakon kemoterapije slijedi ispiranje žile fiziološkom otopinom. Ako citostatik iscuri iz vene, može doći do oštećenja okolnog tkiva pa zato treba odmah obavijestiti liječnika ili sestru ako se osjeti toplina ili bol u ruci dok se prima lijek.

Kako si pomoći?
 Kožu treba pojačano njegovati (mazati hidratantnim mlijekom ili losionom a može i bademovo ulje), izbjegavati sunce, koristiti kreme sa zaštitnim faktorom, duge rukave i sl. Nokte također treba njegovati, držati ih kratkima kako ne bi pucali a može pomoći i primjena krama sa vitaminom B. Za oštećenje žila citostaticima je preporučljiva primjena krema za jačanje žila kao što je Lioton gel.

Problemi sa živcima i mišićima živčanog sustava

Neki citostatici izazivaju slabost i bolnost mišića, a neki perifernu neuropatiju - trnci u prstima ruku i nogu, otežan hod, gubitak ravnoteže, teškoće u hvatanju predmeta, slabljenje sluha, bolove u trbuhu i zatvor. Takve tegobe mogu potrajati mjesecima, ali vremenom nestaju, a izazivaju ih prokarbazin, vinka alkaloidi, docataxel i drugi.

Kako si pomoći?
Kod trnaca u prstima može pomoći unos vitamina B, u obliku tableta. Ove tablete mogu izazvati debljanje pa se prije kupnje posavjetujte s liječnikom.

Slabost i malaksalost

Sve osobe ne osjećaju slabost na isti način, a i nije kod svakoga jednako izražena. Često se opisuje kao osjećaj iscrpljenosti i nedostatka energije. Može nastupiti iznenada i trajati različito dugo. Ova nuspojava postaje izraženija duljim primanjem terapije. Često se ne može eliminirati ni dugotrajnijim odmorom.

Kako si pomoći?
 Treba planirati vrijeme za odmor, čuvati energiju za najvažnije stvari, uzeti nekoliko kratkih odmora, prakticirati kratke šetnje ili lagane vježbe, jesti raznoliku i zdravu hranu u više manjih obroka, piti mnogo tekućine. Vitaminsko-mineralni dodaci prehrani također mogu biti od koristi.

Detoksikacija

Po završetku kemoterapijskog liječenja je moguće provesti detoksikaciju kako bi našem organizmu pomogli izbaciti toksine. Prije početka detoksikacije pitajte onkologa za savjet. Izvrstan proizvod za detoksikaciju je zelena ventilirana glina, prah koji se pije otopljen u vodi.  Za čišćenje jetre je idealan čaj korijena maslačka. Uz detoksikaciju, nemojte zaboraviti zdravu prehranu, po mogućnosti biološkog podrijetla, zbog vitamina. Unosite svaki dan barem dva do dva i pol litra tekućine.

IZVORI:
1. Klinička onkologija, E. Vrdoljak, M. Šamija, Z. Kusić, M. Petković, D. Gugić, Z. Krajina, Medicinska naklada, Zagreb
2. Edukativna knjižica – Oboljela žena, Udruga „Sve za nju“
3. Edukativna knjižica – Prehrana i vježbanje tijekom liječenja, Udruga „Sve za nju“